Warning: UPDATE command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'cache' query: UPDATE cache SET data = 'a:631:{s:13:\"theme_default\";s:7:\"gyllene\";s:13:\"filter_html_1\";s:1:\"1\";s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:17:\"menu_primary_menu\";i:2;s:19:\"menu_secondary_menu\";i:2;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:2:{i:0;s:6:\"status\";i:1;s:8:\"revision\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"50804c7c5c08f86b73a1a393224c70cb765e6e1254c4046641eb1fd677681172\";s:19:\"file_directory_temp\";s:9:\"files/tmp\";s:19:\"file_directory_path\";s:5:\"files\";s:14:\"file_downloads\";s:1:\"1\";s:20:\"forum_nav_vocabulary\";s:1:\"1\";s:36:\"update_s in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 569

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 570

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 571

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 572

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/common.inc</em> on line <em>141</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/blogg/mirjab/ett-halvar-i-gyllene-skor', '', '54.221.75.68', 1542407609) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156
Poplight | Ett halvår i gyllene skor | Poplight

Ett halvår i gyllene skor

För de allra flesta utgör Melodifestivalen och Eurovision sex helger under vintern/våren och sedan ytterligare en vecka i maj. För mig, som håller tävlingarna som mitt kanske största intresse och som i samband med årets upplaga även har jobbat med dem, är det betydligt större än så. När jag funderade lite omkring det häromdan kunde jag konstatera att det faktiskt har rört sig om exakt ett halvår av festival - ett halvår som nu tyvärr har nått sitt slut. Det har varit händelserika månader, och i samband med att Eurovisionsfinalen precis har avgjorts känner jag att det är dags för mig att runda av melodifestivalåret 2009.

Bild: Jag och Scotts-Henrik på efterfesten i Göteborg.

För min del började Melodifestivalen redan i slutet av november förra året. Jag hade precis börjat skriva här på Gylleneskor, och skulle som mitt första reporteruppdrag iväg på SVT:s presskonferens där de första åtta artisterna presenterades. Att få reda på de tävlande artisterna först av alla, träffa dem, och få diskutera Melodifestivalen med dem var otroligt roligt, och jag minns fortfarande när jag, exalterad och faktiskt inte särskilt nervös, steg in i studion i Radiohuset för första gången. Jag gjorde min allra första intervju med Jennifer Brown, och under de tre följande veckorna fick jag möjligheten att träffa flera av mina favoritartister, bland dem Alcazar, BWO och Lili & Susie. När jag kom tillbaka till skolan den dagen sa en vän till mig att det strålade om mig, och det kanske säger något om hur mycket det här faktiskt engagerar mig.

Melodifestivalen 2009 började på allvar någon gång i januari. Jag gjorde ett par inför-reportage, var på en mycket givande bloggträff för och med schlagerskribenter, bevakade Grammisgalan och började ladda inför mina resor till Göteborg och Skellefteå. Startskottet gick i samband med Gaygalan några dagar innan den första deltävlingen, vilket blev en mycket trevlig kväll med nästan lika mycket festivalfolk och MF-musik som under Melodifestivalen.

Att sätta sig på tåget till Göteborg den torsdagen var näst intill surrealistiskt. Jag hade inte sovit mycket den natten (något som kommit att karaktäriserade mina äventyr som GS-reporter), men var trots det inte ett dugg trött utan satt och filade på frågor till presskonferensen större delen av resan. Och om jag varit det minsta sömnig så försvann det omedelbart när jag steg in i arenan under Nina Söderqvists repetition - wow! Jag som tidigare bara hade sett deltävlingarna på tv på lördagarna fick nu sitta på första parkett, precis vid scenkanten, och se och höra bidragen före alla andra. Det här var också den dag då jag fick höra Alcazars "Stay the Night" för första gången, och de som har följt min blogg eller känner mig - eller för all del de som var med mig i Göteborg - kan ju tänka sig vilken känsla av extas det var! Att följa torsdagsrepetitionerna tycker jag är bland det bästa med att jobba som press under festivalen, för det är då man för första gången får höra låtarna och se framträdandena, och efter all nyfikenhet och alla spekulationerna är det otroligt häftigt att sitta där och få uppleva det hela två dagar före resten av Sverige.

Dagarna i Göteborg, och förstås även de i Skellefteå och Stockholm, utmärktes annars kanske mest av alla möten - i intervjuer, med andra journalister, och allmänt socialiserande på invigningsfesten och efterfesten (vilka är ett kapitel för sig). När jag anlände till Scandinavium på torsdagmorgonen hade jag knappt träffat någon av de som var med under karusellen, och när jag åkte därifrån två dagar senare hade jag så oerhört många nya bekanta! Det är en annan av de saker som jag uppskattat mest under den tid jag ägnat åt det här - man får möjlighet att träffa så många intressanta människor som delar ens intresse, och dessutom råder det hela tiden en så trevlig och gemytlig stämning att man inte kan annat än att gå omkring och vara glad hela tiden.

Sen är det klart att man måste jobba rätt hårt också. Jag som drivs av mitt intresse för det här vill ju hinna med så mycket som möjligt, och ibland händer det att man glömmer bort de mest basala behoven. Jag minns hur jag under fredagen i Skellefteå hade lyckats få ut drygt tio artiklar och blogginlägg, men däremot varken fått i mig någon vettig lunch eller middag. Humöret började förståeligt nog att vackla något, men en bit in på publikrepet var jag på banan igen - det var ju så roligt!

För att bryta av alla personliga betraktelser för ett ögonblick kanske jag ska ägna några rader åt den musikaliska biten också, för det är ju det den här tävlingen faktiskt handlar om, även om den innefattar så otroligt mycket mer än så. Jag tyckte under de sex veckorna precis som nu att det varit ett mycket starkt år med många låtar som håller länge. Mina fyra stora favoriter lyckades dela upp sig mellan deltävlingarna och tog sig faktiskt alla till final - Alcazar från Göteborg, Måns från Skellefteå, Sofia från Leksand och Agnes från Malmö - men det finns en rad andra bidrag som också blivit stora favoriter. "Show Me Heaven", "You're My World", "Welcome To My Life", "Baby Goodbye", "1000 Miles", "Higher", "It's My Life"... Listan kan göras lång. De bidrag jag ogillat har däremot varit betydligt färre.

Malenas vinst i finalen var framåt slutet ganska väntad, men omröstningen var trots det minst sagt spännande. Jag hade tippat "La Voix" som vinnare tidigare under dagen, men när juryn gett höga poäng till Måns och nästan inga till Malena var utgången oerhört oviss. Jag befann mig i gången i arenan under offentliggörandet av folkets röster, och stod mest och gapade under hela omröstningen. Låga poäng till både Sarah, Måns och Alcazar var inte vad någon hade väntat sig, och när det sedan stod mellan Caroline och Malena visste jag knappt vart jag skulle ta vägen. Segern sedan blev en lättnad för att vi slapp "Snälla snälla" och en besvikelse över att Alcazar missade Moskva-biljetten, men på det stora hela tycker jag ändå att "La Voix" var en helt okej vinnare. Jag gillar låten och håller Fredrik Kempe som min stora favorit bland svenska låtskrivare - trots att det gick som det gick i lördags.

Finalen avrundades med en efterfest som jag önskade aldrig skulle ta slut. Delvis för att den förstås var väldigt rolig, men framför allt eftersom att den skulle innebära slutet på hela den här upplevelsen - trodde jag. Den följande veckan innehöll nämligen inte bara två tentor (ett riktigt härligt uppvaknande till verkligheten vill jag lova), utan också så många som tre releasefester (sedan kan man diskutera hur lämpligt det är att gå på fest när man har en stor tenta klockan nio morgonen därpå...) plus Gylleneskors schlagerkryssning på Birka Paradise på söndagen. Det blev med andra ord en minst sagt händelserik vecka, trots att Melodifestivalen precis tagit slut.

Och det tog inte slut där heller. Jag har gjort intervjuer, gått på pressuppspelning av eurovisionsbidragen, varit på ännu fler releasefester, gått på musikalbrunch, bevakat Rix FM Festival och sett liveframträdanden av flera av ESC-artisterna på Gylleneskors Eurovision Preview Party ett par veckor innan de gick upp på scen i Moskva.

Eurovisionveckan sedan föll det sig naturligt att jag följde som vanlig tittare då jag inte var på plats i Moskva, även om jag skrivit en del även i samband med den. Årets startfält var starkt, men omröstningen var tyvärr inte vidare spännande då det hela var så gott som avgjort redan efter att ett fåtal länder avlämnat sina röster. Därmed inte sagt att jag inte var nöjd med reslutatet - jag gillar Rybak men framför allt är jag glad att jag kan åka till Oslo nästa år! Att "Fairytale" sedan inte var min stora favorit gör ingenting för jag har ju möjligheten att lyssna på de bästa låtarna hur mycket jag vill i efterhand. Bland annat snurrar Albaniens låt rätt mycket här hemma, men det var överlag ett starkt år och jag tyckte också mycket om Ukraina, Ungern, Finland, Litauen och en rad andra bidrag.

Att det inte gick något vidare för Sverige i år heller är svårt att förklara, men nu kan vi åtminstone ta död på myterna om öststatsdominansen. I topp tre fann vi i år två av Europas västligaste länder plus ett svenskproducerat bidrag, och i topp tio fanns lika många öst- som västländer. Jag tror att "La Voix" helt enkelt inte var vad folk efterfrågade i år, och det handlar om omständigheter - inte om låtens kvalitet, den svenska uttagningen eller hur Christer Björkman sköter sitt jobb. Bad luck men vi tar det nästa år istället!

Och Eurovision i all ära, men i slutändan är det ändå Melodifestivalen som väger tyngst för mig. Jag tycker att låtarna är snäppet bättre, upplägget lite roligare och artisterna lättare att relatera till då man känner till många av dem sedan innan. Det gör att man kan fördjupa sig lite mer i tävlingen, och så är det lättare att diskutera då de flesta har en tydligare relation till MF än till ESC. Sen betyder ju Melodifestivalen 2009 så oerhört mycket för mig eftersom jag varit en del av den och fått uppleva så mycket mer av mitt stora intresse än jag någonsin trodde var möjligt. Jag kan ärligt säga att det här är det kanske roligaste jag varit med om, och jag ser redan fram emot Melodifestivalen 2010. Nu har jag lite rutin vilket innebär att jag kan prestera ännu bättre nästa år -  jag vet numera hur det mesta fungerar och kommer att kunna disponera min tid bättre, för att få ut så mycket det bara går av det här! Och det är trots allt bara ett halvår innan det drar igång igen, när låtarna och artisterna ska komma till allmänhetens kännedom i höst... Det blir en lång sommar, men den som väntar på något gott väntar bara lite för länge, och Melodifestivalen är något som verkligen är värt att vänta på. Jag längtar redan!

 

Skrivet av:
Mirja Bokholm (Mirja)

Kommentarer

Jag kan knappt tänka mig hur det är att vara på alla repetioner och få intervjua massor med artister och gå på efterfester och så. Det borde vara sjukt kul. xD
dina artiklar och blogginlägg har varit väldigt roliga och intressanta att läsa! =) sen att jag håller med om det mesta du skriver är ju också bra :P
Vilken härlig resa du har fått göra! Är så kul att få läsa och samtidigt känna att det finns mycket glädje i det du skriver, märks verkligen att du håller på med något som du tycker är roligt :) Gött är det också att någon mer än jag gillar Albaniens bidrag, den spelas varmt hemma hos mig med!
Kul med så positiva kommentarer! Och roligt att ni orkat läsa igenom texten trots att den var så lång, jag hade svårt att korta ner den för det fanns så mycket att skriva, och ändå blev det en del som utelämnades. Men jag brinner ju för det här så mycket att det kan vara svårt att hejda sig ibland :)
På Poplight får du veta allt inom Melodifestivalen!

Ladda inför Melodi- festivalen 2014!

Är du inte medlem än?

Ta gärna några sekunder och registrera dig. Träffa medlemmar, kommentera, blogga ...

Logga in på Poplight

Poplight bevakar Idol 2013. Här kan du läsa om allt!

Följ Idol 2013 på Poplight!

Poplight står för Sveriges mest intensiva bevakning av Eurovision Song Contest 2013. Här hittar du de färskaste nyheterna om världens största musiktävling - redan nu!

Så var Euro- vision Song Contest 2013 i Malmö!

Poplight söker nya skribenter, bloggare och personer med kreativa idéer!

Är du en av Poplights nya medarbetare?

Omröstning

Poplights reporter bloggar om Eurovision Song Contest och här får du allt det senaste nytt om tävlingen.

Följ Ludvigs Eurovision-blogg på Poplight

Madde - Redaktör på Poplight. Följ med i hennes uppdrag som skribent och ta del av hennes tankar och funderingar.

Redaktör-Maddes blogg på Poplight

Poplights skribent Jesper Lindqvist är ute på Melodifestivalsturnén och här kan du följa hans äventyr!

Poplights skribent bloggar från Melodi- festivalen

Följ Poplight på twitter där du kan få liveuppdateringar och kommentarer under Melodifestivalen 2012.

Följ Poplight via Twitter!

Poplights samlar musiken för Melodifestivalen och andra tävlingar ppå Spotify!

Få koll på musiken i Mello och Idol

Om du gillar Poplights sida om Idol 2011 får du koll på senaste nytt direkt på Facebook!

Poplight på Facebook: Här följer du Mellon!

Nya kommentarer

Här är all information om Melodifestivalen 2013 - artisterna, låtarna, programledarna, städerna ...

Melodi-festivalen 2013 på Poplight!

I "Egentligen kan man inte tävla i musik – men vi är fyra miljoner som vill veta vem som vinner" ges läsaren en fantastisk möjlighet att träda in i kulisserna bakom Sveriges största musiktävling – alla kategorier. Beställ boken här!

Alla hemligheter samlade i en bok!

Poplight sitter på all historik och fakta från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Kolla in vår sprängfyllda databas och hitta allt du vill veta från mer än 50 års Melodifestival och Eurovision Song Contest.

Minns MF och Eurovision Song Contest

Fredagen den 18 december fick Gylleneskor ett nytt namn - Poplight! Läs allt om nyheterna här.

Poplight – Gylleneskors nya namn!

Prenumerera på Poplights nyheter via vår RSS-feed

Prenumerera på innehåll

Lägg till våra nyheter på din personliga IGoogle

Add to Google

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>UPDATE command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;node_counter&amp;#039;\nquery: UPDATE node_counter SET daycount = daycount + 1, totalcount = totalcount + 1, timestamp = 1542407610 WHERE nid = 45884</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/blogg/mirjab/ett-halvar-i-gyllene-skor', '', '54.221.75.68', 1542407610) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>INSERT command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;accesslog&amp;#039;\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values(&amp;#039;Ett halvår i gyllene skor&amp;#039;, &amp;#039;node/45884&amp;#039;, &amp;#039;&amp;#039;, &amp;#039;54.221.75.68&amp;#039;, 0, &amp;#039;2c49ea7549e4694168013a0b89202176&amp;#039;, 500, 1542407610)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/blogg/mirjab/ett-halvar-i-gyllene-skor' in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156