Warning: UPDATE command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'cache' query: UPDATE cache SET data = 'a:632:{s:13:\"theme_default\";s:7:\"gyllene\";s:13:\"filter_html_1\";s:1:\"1\";s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:17:\"menu_primary_menu\";i:2;s:19:\"menu_secondary_menu\";i:2;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:2:{i:0;s:6:\"status\";i:1;s:8:\"revision\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"50804c7c5c08f86b73a1a393224c70cb765e6e1254c4046641eb1fd677681172\";s:19:\"file_directory_temp\";s:9:\"files/tmp\";s:19:\"file_directory_path\";s:5:\"files\";s:14:\"file_downloads\";s:1:\"1\";s:20:\"forum_nav_vocabulary\";s:1:\"1\";s:36:\"update_s in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 569

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 570

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 571

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 572

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/common.inc</em> on line <em>141</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/poplights-direktrapport-fran-grammis-13', '', '54.166.207.223', 1540101683) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156
Poplight | Poplights direktrapport från Grammis 13 | Poplight

Poplights direktrapport från Grammis 13

Grammis 2013 firades på Cirkus i Stockholm. Poplight var på plats och rapporterade direkt på Twitter och här på hemsidan. Läs om tacktalen, vinnarna och prisutdelarna. Vilka som tackade mamma, vem som tackade sig själv och vad Cecilia Frode chockade publiken med.

Oskar Linnros öppnar galan med sin nya singel "Hur dom än". En kanske något stökigare historia än vad vi är vana att höra från honom men också en singel som kan kicka en gång en hel gala.

Maja Ivarsson från The Sounds läser upp presentationerna av alla prisutdelare och lyckas fånga såväl deras storhet som deras egenheter. En fröjd att lyssna på.

Årets låt till Allram Eest

Årets låt är det första priset att delas ut och Mange Makers får dela ut det. Stiftelsen vinner för många kanske överraskande det tunga priset med låten "Vart jag än går". Chockade går de upp på scen och konstaterar att Stiftelsen faktiskt också kan vinna pris. Ur led är tiden.

Årets album är nästa tunga kategori. Den delas ut av Teddybear STHLM och vinns av First Aid Kit som är betydligt mer förberedda. De har många att tacka bakom skivan, bland annat deras pappa på bas. De tackar också alla som tagit skivan till sig och Robyn för att hon inte släppte en skiva i fjol. Duon tycks väl fötjäna priset.

Årets producent delas ut av Agnes-Lo Åkerlind och vinns av Vittorio Grasso, Lorentz Alexander och Martin Sakarias. De har en lång lista på alla de vill tacka, bland annat varandra och kanske speciellt hiphopen för vad den är idag.

Feven delar ut årets hiphop/soul. Den folkkära artisten Timbuktu vinner med Damn. Timbuktu säger att han gärna skulle vilja ge Grammisen till någon annan (precis som han gjorde ifjol) som förtjänar det mer, men också att de, liksom Oskar Linnros, visar att man kan göra Hiphopen till något så mycket mer.

Allram Eest dyker upp ur golvet och visar sina musikaliska talanger. Han är lika egicentrisk som han ska och fångar kanske sin kategori helt rätt. Han ska dela ut priset till årets hårdrock/metal. Priset går till Graveyard som just nu är ute och turnerar och därför sänder en filmhälsning. Den säger kort och gott tack.

Loreen går ihop med Kleerup

Loreen, nominerad till årets låt och artist, framför Kleerups ”Requiem Solution”. Kleerup som är nominerad i kategorin årets klassiska har här komponerat ett vackert stycke som fungerar fint med Loreen på Grammis scen. Loreen fortsätter att skapa musik där de visuella är lika viktigt som det man hör.

Tommy Körberg delar ut priset till Årets Nykomling. Icona Pop vinner priset men är inte på plats och skickar en filmhälsning.

Tommy Körberg står kvar på scen och delar tillsammans med Kalle Moraeus ut priset till Årets dansband. Lasse Stefanz vinner återigen en grammis och tackar sin publik som får dem att fortsätta spela efter 46 år och Benny Andersson som inte släppte någon platta i år (de gör därmed en liten ripoff på First Aid Kits tacktal).

Årets musikvideo och en makalös manick

Tempot är högt på Grammis. Nu står Amir Chandin på scen för att dela ut årets musikvideo. Priset går tillför Christian Larson för en rörande video till Sigur Ros Valtari. Christian tihiar glatt ett tack och ger en blinkning till vår giftasmogna prinsessa. Priset gör en definitivt nyfiken att se videon.

Anders Flanderz kommer in med en spännande manick och presenterar årets rock. Den måste ses för att förstås, men den består av trummor och röstförvrängare. Kent är nominerade men vinner för ovanlighetens skull inte grammisen. Flanderz fortsätter med sin makalösa manick och presenterar The Soundtrack Of Our Lives som avslutar karriären med en grammis. De tackar alla fans och tackar också för sig själva. De säger att de är hopplösa att jobba med men uppskattar att några ändå försökt under årens lopp.

Elliphant framför så sin nya singel "Boom your head off" i ett färggränt nummer långt ifrån Loreens mer lågmälda. Det är en riktig smäll i huvudet.

Årets elektro/dans till årets innovatör

Calle Dernulf är på plats och presenterar årets elektro/dans. Swedish House Mafia vinner och är den tredje akten som inte är på plats men sänder en videohälsning. De är glada att de fått oss alla att dansa.

Timbuktu kommer tillbaka upp på scen och delar ut årets folkmusik/visa. Mando Diao vinner priset och Gustaf Norén tackar sin mamma som varje natt sjöng "Elin i hagen" som gjorde att bandet nu vågat ge sig på folkmusik. De förväntar sig att komma tillbaka upp på scen och sparar därför resten av tacken till dess.

Lasse Åberg har ryggskott och delar ut årets barnalbum. Vinnarna blir Bröderna Lindgren och Ebbot från TSOOL följer med upp på scen som stand in för den sjuka brodern.

Messiah Hallberg delar ut pris till årets innovatör och gör entre till Gagnam Style framför en svårflörtad publik. Sebastian Ingrosso & Alesso vinner priset och Hallberg läser upp ett mindre matigt mail.

En kulinarisk resa in i rockåldern och årets artist

Här tar en liten filmsnutt vid med Erik Haag och Lotta Lundgren från Historieätarna och vi får se vad som äts under rockåldern. Det är godis, chips och chokladtårta.

Efter denna kulinariska matresa sjunger Olle Ljungström sin nya singel "Så mycket bättre".

Årets artist delas ut av Caroline af Ugglas och går till First Aid Kit som fnittriga går upp scen. De har förberett ett fint tal om varför de gör musik. De vill kort och gott skapa för att skapa och inte för att passa in och de vill framför allt göra skillnad.

Maia Hirasawa delar ut priset till årets kompositör, eller årets komposidör som hon råkar säga. Priset går till Klara och Johanna Söderberg från First Aid Kit som ber alla tjejer att vara sig själva och inte försöka passa in utan ge deras egna vägar - så som de har gjort.

Fräcka beskrivningar av jazzens män

Rickard Söderberg gör en grann entré och uttropar att det äntligen(!) är dags för årets klassiska. Anne Sofie von Otter vinner utmärkelsen och menar att man blir extra glad när man vinner när man är "gammal".

Cecilia Frode delar ut utmärkelsen till årets jazz och gör en vågad beskrivning av manliga jazzmusiker och skådespelare. De vill knulla om vi ska sammanfatta det hela. Efter denna beskrivning blir Neneh Cherry speciellt glad att gå upp på scen och vara kvinna. Hon och The Thing vinner utmärkelsen och hon känner det som att hennes skiva varit som en stjärna som väntat på att födas.

Efter kvällens längsta tal tar Unni Drougge vid för att dela ut vinnaren till årets text - eller årets litteraturpris som hon kallar det. Hon utbrister ett stort JAAA och ger priset till Peter LeMarc som chockad går upp på scen. Peter menar att textskrivande är en enskild sak och vill därför främst tacka sig själv, men även sina lyssnare. Och Lennart Persson som han ber oss alla att googla på.

Hedersgrammisen till Nils Landgren och nya StudioRäven till Kjell Öhman

Jasmine Kara går upp på scen och sjunger "Don't lie to me".

Det är dags att dela ut årets hedersgrammis. Victoria Tolstoy får den äran. Priset går till trumpetaren Nils Landgren som visar prov på sin blåsteknik när trumpeten krymper bit för bit till bara hans egna läppar finns kvar. Kanske årets bästa uttryck för en artists talang. Han tackar kort alla som tycker om musik.

Peter Jöback presenterar de nominerade till årtes svenska internationella framgång. Swedish House Mafia vinner kvällens andra pris och man får se dem in action internationellt. Men de säger samtidigt att inget betyder så mycket som att bli prisad också i Sverige.

Janne Schaffer gör entre till Waterloo men presenterar sig som den andra halvan i Swedish Mouse Mafia (där Lasse Åberg är den första). Han delar ut ett nytt pris - StudioRäven som går till Kjell Öhman. Han är rörd över priset och får en lång applåd.

Drottning till drottning

Grammisdrottningen 2012, Veronica Maggio, presenterar årets pop. Priset går till First Aid Kit som tar storslam. De hade bara skrivit tre tal och blir därför något ställda när det inte räckte. Men de hade sig själva kvar att tacka iallafall.

Kvällens värdar Timo Räisänen och Kalle Moraeus pratar varumärken men hoppas att fler vill göra som Mando Diao som kastar sin image åt sidan och gör något helt nytt. Som folkmusik. Givetvis uppskattar Moraeus det. Hyllade Mando Diao får så inta scenen samtidigt som de krasst kan konstatera att de inte fick göra det där sista tacktalet.

Firts Aid Kit blev istället kvällen stora vinnare och galans drottningar.
Skrivet av:
Eva Linde (Eva-Li)

Källa: poplight, ifpi

Relaterade artiklar

På Poplight får du veta allt inom Melodifestivalen!

Ladda inför Melodi- festivalen 2014!

Är du inte medlem än?

Ta gärna några sekunder och registrera dig. Träffa medlemmar, kommentera, blogga ...

Logga in på Poplight

Poplight bevakar Idol 2013. Här kan du läsa om allt!

Följ Idol 2013 på Poplight!

Poplight står för Sveriges mest intensiva bevakning av Eurovision Song Contest 2013. Här hittar du de färskaste nyheterna om världens största musiktävling - redan nu!

Så var Euro- vision Song Contest 2013 i Malmö!

Poplight söker nya skribenter, bloggare och personer med kreativa idéer!

Är du en av Poplights nya medarbetare?

Omröstning

Poplights reporter bloggar om Eurovision Song Contest och här får du allt det senaste nytt om tävlingen.

Följ Ludvigs Eurovision-blogg på Poplight

Madde - Redaktör på Poplight. Följ med i hennes uppdrag som skribent och ta del av hennes tankar och funderingar.

Redaktör-Maddes blogg på Poplight

Poplights skribent Jesper Lindqvist är ute på Melodifestivalsturnén och här kan du följa hans äventyr!

Poplights skribent bloggar från Melodi- festivalen

Följ Poplight på twitter där du kan få liveuppdateringar och kommentarer under Melodifestivalen 2012.

Följ Poplight via Twitter!

Poplights samlar musiken för Melodifestivalen och andra tävlingar ppå Spotify!

Få koll på musiken i Mello och Idol

Om du gillar Poplights sida om Idol 2011 får du koll på senaste nytt direkt på Facebook!

Poplight på Facebook: Här följer du Mellon!

Nya kommentarer

Här är all information om Melodifestivalen 2013 - artisterna, låtarna, programledarna, städerna ...

Melodi-festivalen 2013 på Poplight!

I "Egentligen kan man inte tävla i musik – men vi är fyra miljoner som vill veta vem som vinner" ges läsaren en fantastisk möjlighet att träda in i kulisserna bakom Sveriges största musiktävling – alla kategorier. Beställ boken här!

Alla hemligheter samlade i en bok!

Poplight sitter på all historik och fakta från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Kolla in vår sprängfyllda databas och hitta allt du vill veta från mer än 50 års Melodifestival och Eurovision Song Contest.

Minns MF och Eurovision Song Contest

Fredagen den 18 december fick Gylleneskor ett nytt namn - Poplight! Läs allt om nyheterna här.

Poplight – Gylleneskors nya namn!

Prenumerera på Poplights nyheter via vår RSS-feed

Prenumerera på innehåll

Lägg till våra nyheter på din personliga IGoogle

Add to Google

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>UPDATE command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;node_counter&amp;#039;\nquery: UPDATE node_counter SET daycount = daycount + 1, totalcount = totalcount + 1, timestamp = 1540101684 WHERE nid = 64221</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/poplights-direktrapport-fran-grammis-13', '', '54.166.207.223', 1540101684) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>INSERT command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;accesslog&amp;#039;\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values(&amp;#039;Poplights direktrapport från Grammis 13&amp;#039;, &amp;#039;node/64221&amp;#039;, &amp;#039;&amp;#039;, &amp;#039;54.166.207.223&amp;#039;, 0, &amp;#039;3da92a0dea86874c8f27a88acc8d11c1&amp;#039;, 641, 1540101684)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/poplights-direktrap in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156