Warning: UPDATE command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'cache' query: UPDATE cache SET data = 'a:631:{s:13:\"theme_default\";s:7:\"gyllene\";s:13:\"filter_html_1\";s:1:\"1\";s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:17:\"menu_primary_menu\";i:2;s:19:\"menu_secondary_menu\";i:2;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:2:{i:0;s:6:\"status\";i:1;s:8:\"revision\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"50804c7c5c08f86b73a1a393224c70cb765e6e1254c4046641eb1fd677681172\";s:19:\"file_directory_temp\";s:9:\"files/tmp\";s:19:\"file_directory_path\";s:5:\"files\";s:14:\"file_downloads\";s:1:\"1\";s:20:\"forum_nav_vocabulary\";s:1:\"1\";s:36:\"update_s in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 569

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 570

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 571

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 572

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/common.inc</em> on line <em>141</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/idol-2013-idol-aer-bara-en-enda-stor-foerfest', '', '54.82.10.219', 1545005695) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156
Poplight | Idol 2013 - "Idol är bara en enda stor förfest" | Poplight

Idol 2013 - "Idol är bara en enda stor förfest"

Idol 2013 är nu äntligen tillbaka efter ett års uppehåll och idag sändes det första avsnittet från årets säsong där ett gäng nya talanger ska vaskas fram och förhoppningsvis bli Sveriges nästa stora stjärna, men egentligen är det bara en uppvärmning inför Melodifestivalen, menar Poplights krönikör.

När Idol 2011 var i farten gick TV4 ut med att de skulle skrota TV-succén och istället storsatsa på två helt nya program, "The Voice" och "X-Factor". Det dröjde dock inte länge innan det visade sig att dessa två storsatsningar inte höll och då valde TV4 att gå tillbaka till det säkra kortet, "Idol". Och där kommer givetvis den stora frågan, kommer Idol att hamna i samma skokartong som The Voice och X-Factor?

Ja, den risken finns. Och den risken är stor. I alla dessa år som Idol tidigare har gått på TV så har det endast fungerat som en slags uppvärmare till Melodifestivalen. Tre av de senaste fyra årens Melodifestival-vinnare har varit före detta Idol-deltagare, så med den faktan är det ganska enkelt att konstatera att den enda vinnaren på Idol-konceptet är just Melodifestivalen.

"Idol" är bara en förfest

Precis innan avsnittet drog igång ikväll visades ett förinspelat inslag över artister som slått igenom efter att ha deltagit i Idol och då slog det mig att Idol är som en enda stor förfest till den riktiga musikfesten i vinter.

Jag ställde frågan på twitter om någon kunde nämna en artist som lyckats efter Idol och som INTE deltagit i Melodifestivalen och de enda två artister som lyckades vaskas fram var Amanda Jenssen och Tove Styrke. Linnea Henriksson har också lyckats och någon nämnde Erik Grönwall men det är knappast att det gått bra för honom när han tog över som sångare i det redan dalande rockbandet HEAT.

Alexander Bard räddade kvällen 

Mitt helhetsintryck av kvällens avsnitt var svalt. Jag hade förväntat mig att jag vid programmets slut skulle känna någon slags glädje över att Idol är tillbaka, men det känns bara som att det bara har varit ett väldigt långt sommarlov för Idol. Den ende som räddade kvällens program var Alexander Bard. Ja, han kan vara rätt hård och elak mot de som söker, men tänk egentligen så tråkigt programmet hade varit utan honom i juryn.

Förresten, var det bara jag som inte riktigt blev så förtjust i "Kakan"? Många tycks hylla henne på twitter, men för mig känns bara det hela löjligt. Cecilia Forss gjorde det mycket bättre 2011.

Summan av kardemumman: de som kommer göra en riktig storvinst på hela Idol-konceptet är just SVT och någonstans sitter väl Christer Björkman och känner lättnad över att en "artistflykt" uteblir från Melodifestivalen 2015... förhoppningsvis.

Vad tycker ni om den nya säsongen av Idol 2013? Kommentera nedan! 

Skrivet av:
Ludvig Alfredsson (Luddinizer)

Kommentarer

Tyckte alla 3 skötte sig bra fast jag har svårt för A Bard , och mycket hellre Svenska Idol framför den extrekt lång-utdragna American Idol , inte bara för att deras omgångar är ca dubbelt så långa mot den svenska + kommer inte heller sakna X Factor .
Tycker nog att det fanns några intressanta deltagare. Kevin Walker trendar på twitter, Jonathan Strömberg (påminner kanske för mycket om One Directions Harry Styles), Elin Bergman.

Men visst - ingen riktig Wow faktor (inte ens juryn går igång ordentligt)...

En härlig fotbollsspelare och "Martin Lidberg bror" bjöd på sevärda framföranden i alla fall, dessa bör gå förbi slutaudition. Mitt intresse växer främst när finalerna närmar sig, då det blir lite kvalitet på tävlingen.
Ja, om det inte var någon som missade de, så var jag en av deltagarna på idol, http://www.tv4.se/idol/klipp/pontus-k%C3%A4llstr%C3%B6m-another-saturday...
Jadu Pontus. Sjunga kan du inte, men du bjöd på dig själv i alla fall och det är ju härligt ;) För övrigt så väljer jag att inte följa Idol Sverige mer. TV4 vet inte hur man gör bra underhållning och lyckas aldrig förvalta koncepten som de köper in från andra länder. Nästa vecka börjar brittiska X Factor, THANK GOD.
Kanske inte på denna audition Loedwigg, men jag har MVG i Körsång B ;) Ser också fram emot brittiska X factor
Haha ja nog kan du ha högsta betyg i körsång, men faktumet kvarstår att du inte är någon vidare sångare, det hörde jag :P men passionen för musiken verkar du ha och det är viktigast ;)
Erik Rapp Sveriges representant i Junior Eurovision Song Contest 2011 gick vidare i kvällens IDOL .
Och Calle Nilsson som tävlade i Svensktoppen nästa förra året likaså till Idol Slutaudition - trots att TV4 sagt att personer som haft skivkontrakt ej får söka Idol 2013.

Relaterade artiklar

På Poplight får du veta allt inom Melodifestivalen!

Ladda inför Melodi- festivalen 2014!

Är du inte medlem än?

Ta gärna några sekunder och registrera dig. Träffa medlemmar, kommentera, blogga ...

Logga in på Poplight

Poplight bevakar Idol 2013. Här kan du läsa om allt!

Följ Idol 2013 på Poplight!

Poplight står för Sveriges mest intensiva bevakning av Eurovision Song Contest 2013. Här hittar du de färskaste nyheterna om världens största musiktävling - redan nu!

Så var Euro- vision Song Contest 2013 i Malmö!

Poplight söker nya skribenter, bloggare och personer med kreativa idéer!

Är du en av Poplights nya medarbetare?

Omröstning

Poplights reporter bloggar om Eurovision Song Contest och här får du allt det senaste nytt om tävlingen.

Följ Ludvigs Eurovision-blogg på Poplight

Madde - Redaktör på Poplight. Följ med i hennes uppdrag som skribent och ta del av hennes tankar och funderingar.

Redaktör-Maddes blogg på Poplight

Poplights skribent Jesper Lindqvist är ute på Melodifestivalsturnén och här kan du följa hans äventyr!

Poplights skribent bloggar från Melodi- festivalen

Följ Poplight på twitter där du kan få liveuppdateringar och kommentarer under Melodifestivalen 2012.

Följ Poplight via Twitter!

Poplights samlar musiken för Melodifestivalen och andra tävlingar ppå Spotify!

Få koll på musiken i Mello och Idol

Om du gillar Poplights sida om Idol 2011 får du koll på senaste nytt direkt på Facebook!

Poplight på Facebook: Här följer du Mellon!

Nya kommentarer

Här är all information om Melodifestivalen 2013 - artisterna, låtarna, programledarna, städerna ...

Melodi-festivalen 2013 på Poplight!

I "Egentligen kan man inte tävla i musik – men vi är fyra miljoner som vill veta vem som vinner" ges läsaren en fantastisk möjlighet att träda in i kulisserna bakom Sveriges största musiktävling – alla kategorier. Beställ boken här!

Alla hemligheter samlade i en bok!

Poplight sitter på all historik och fakta från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Kolla in vår sprängfyllda databas och hitta allt du vill veta från mer än 50 års Melodifestival och Eurovision Song Contest.

Minns MF och Eurovision Song Contest

Fredagen den 18 december fick Gylleneskor ett nytt namn - Poplight! Läs allt om nyheterna här.

Poplight – Gylleneskors nya namn!

Prenumerera på Poplights nyheter via vår RSS-feed

Prenumerera på innehåll

Lägg till våra nyheter på din personliga IGoogle

Add to Google

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>UPDATE command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;node_counter&amp;#039;\nquery: UPDATE node_counter SET daycount = daycount + 1, totalcount = totalcount + 1, timestamp = 1545005695 WHERE nid = 66561</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/idol-2013-idol-aer-bara-en-enda-stor-foerfest', '', '54.82.10.219', 1545005695) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>INSERT command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;accesslog&amp;#039;\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values(&amp;#039;Idol 2013 - &amp;amp;quot;Idol är bara en enda stor förfest&amp;amp;quot;&amp;#039;, &amp;#039;node/66561&amp;#039;, &amp;#039;&amp;#039;, &amp;#039;54.82.10.219&amp;#039;, 0, &amp;#039;3695c2d52300141962238a5e0680173a&amp;#039;, 643, 1545005695)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arki in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156