Warning: UPDATE command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'cache' query: UPDATE cache SET data = 'a:631:{s:13:\"theme_default\";s:7:\"gyllene\";s:13:\"filter_html_1\";s:1:\"1\";s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:17:\"menu_primary_menu\";i:2;s:19:\"menu_secondary_menu\";i:2;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:2:{i:0;s:6:\"status\";i:1;s:8:\"revision\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"50804c7c5c08f86b73a1a393224c70cb765e6e1254c4046641eb1fd677681172\";s:19:\"file_directory_temp\";s:9:\"files/tmp\";s:19:\"file_directory_path\";s:5:\"files\";s:14:\"file_downloads\";s:1:\"1\";s:20:\"forum_nav_vocabulary\";s:1:\"1\";s:36:\"update_s in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 569

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 570

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 571

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 572

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/common.inc</em> on line <em>141</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/grammisgalan-sa-haer-kan-det-ga', '', '54.226.209.201', 1542241757) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156
Poplight | Grammisgalan – så här kan det gå! | Poplight

Grammisgalan – så här kan det gå!

Jag har tidigare presenterat de artister som är nominerade till de olika grammisarna. Här kommer lite funderingar kring hur det kan gå i de olika klasserna - och vilka som också borde ha varit nominerade!

Att musiksmaken är mins sagt delad finns det väl inga som helst tvivel om... och min musiksmak är inte på något sätt någon norm eftersom den är minst sagt spretig. Men här kommer i alla fall mina reflektioner i de kategorier som jag mer eller mindre behärskar.

Jag illustrerar med bilder jag tagit under året - samtliga foton © Jenny Staaf.
Årets Album
Bland de fem nominerade finns två album jag lyssnat mycket på under 2008: "More Modern Short Stories From Hello Saferide", samt "Och vinnaren Är..". De övriga har gått mig tämligen obemärkt förbi. Det album jag saknar allra mest på listan är "Markusevengeliet" med Markus Krunegård, som i mina ögon vore den självklara vinnaren i denna kategori. I övrigt saknar jag "Killing My Darlings" med Amanda Jenssen, "Wermland" med Detektivbyrån och "The Wild One" med Sugarplum Fairy. Amandas album var med bland de 10 första nominerade men ramlade bort på vägen.
Min vinnare bland de nominerade: Veronica Maggio (bilden ovan)
Men jag tror: Hello Saferide

Årets Dans/Hip Hop/Soul
Detta är inte min genre, själv röstade jag på Form One bland de 10 första nominerade, men han kom inte med bland de fem slutnominerade. Räknas inte Frida Muranius till denna kategori? I sådana fall skulle jag helst sett henne som vinnare här. Som det är nu är det egentligen bara Petter jag känner till.
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: Petter


Årets Dansband/Schlager
Jag har svårt att riktigt veta vilka kategorier en del artister skall hamna i. Vad gör att man hamnar under dansband/schlager? Om BWO räknas till schlager (med tanke på all sin medverkan i MF) är det dem jag saknar mest här, och de borde tagit en promenadseger i denna kategori. Men det kanske inte räcker att delta i MF för att kvalificera sig hit... Bland de fem nominerade sätter jag Rongedal allra främst, en duo som alltid gör mig på glatt humör. Jag gillade deras "Just a Minute" skarpt i MF. Att Charlotte vinner tror jag är ganska självklart, hon är ju drottningen i den här kategorin just nu - oavsett placering i ESC!
Min vinnare bland de nominerade: Rongedal
Men jag tror: Charlotte Perrelli (bilden ovan)


Årets Folkmusik/Visa
Jag gillar verkligen Andra Generationen, men jag fullkomligt älskar Detektivbyrån, så här är det ingen tvekan om vilka jag ser som vinnare! Jag är så glad över deras nominering i denna kategori och håller tummar, fingrar, tår och allt jag har för att de tar hem segern - vilket jag också tror att de gör! Bland de nominerade saknar jag Räfven med "Next Time We Take Your Instruments!".
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: Detektivbyrån (på bilden Anders i Detektivbyrån)

Årets Grupp
Den här kategorin är mitt största mysterium. Ingen av de fem grupper jag skulle vilja se som nominerade har hamnat här. Fick jag bestämma skulle de nominerade vara Detektivbyrån, BWO, Sugarplum Fairy, Hästpojken och Räfven. Jag får inse att den musik jag lyssnar mest på inte är den som gäller helt enkelt. Bland de nominerade bankar mitt hjärta hårdast för Kent, övriga grupper är inte något som går oavbrutet hemma hos mig om man säger så. BWO och Hästpojken fanns med bland de 10 som först var nominerade.
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: Kent

Årets Hårdrock
Under året har jag egentligen bara lyssnat på ett hårdrocksband, och det är Itchy Daze - men dessa har vad jag förstår inte ens varit i närheten av nomineringar. Min enda åsikt i den här kategorin är följande:
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: In Flames


Årets Kvinnliga Artist
Mina tre favoriter i den här kategorin är nominerade! Det är Amanda Jenssen, Hello Saferide och Veronica Maggio. Om allt skulle vara enligt min bok skulle de två andra platserna fyllas av Suzzie Tapper och Sophia Somajo, men jag är nöjd som det är också. Och fick jag gräva ännu lite djupare skulle jag nominera lite mer okända Stina Berge som släppt ett alldeles fantastiskt album i "Stina & Kärleken". Mellan Amanda, Annika (Hello Saferide) och Veronica är det egentligen dött lopp - alla tre album är fantastiska och har gått om och om igen hemma hos mig. Här får jag låta hjärtat bestämma, och jag tycker det vore oerhört kul om Amanda skulle bli Årets Kvinnliga Artist! Det är i sådana fall ett fantastiskt kliv från Idol 2007, och skulle kanske hjälpa till att göra Idol lite mer rumsrent än vad det är i många kretsar.
Min vinnare bland de nominerade: Amanda Jenssen (bilden ovan)
Men jag tror: Hello Saferide


Årets Liveakt
Min största musikupplevelse alla kategorier 2008 var The Arks spelning i Sundsvall, men jag förstår och accepterar att man inte vinner pris för Årets Liveakt med en enda spelning. Övriga spelningar som berört mig mycket är Detektivbyrån, Markus Krunegård, Sugarplum Fairy, samt den artist som jag tycker är allra mest förbisedd i den här kategorin: Vincent och hans band Jalla Jinx som verkligen har nött scengolven i sommar. Ofta med ljumma recensioner, men jag har då tyckt det varit stora upplevelser de gånger jag sett dem under året! Håkan Hellström såg jag i Sundsvall, hans kontakt med publiken var enastående, och han får min röst här. In Flames har jag inte sett live, men jag har sett många läckra bilder från spelningar runt om i landet under året, så jag gissar på att deras framträdanden är något alldeles extra..
Min vinnare bland de nominerade: Håkan Hellström (bilden ovan)
Men jag tror: In Flames


Årets Låt
Det här är en kul kategori, och min favoritlåt alla kategorier är med här: Jag Är En Vampyr med Markus Krunegård. Solklar segrare i mina ögon, och en låt som till och med gått förbi alla The Arks låtar i min iTunes - och det är mycket bra gjort hos mig! Amandas "Do You Love Me" och Veronicas "Måndagsbarn" gillar jag också mycket, även om jag inte tycker det är deras bästa låtar från respektive album. Låten från E.M.D. "Jennie Let Me Love You" får ett stort plus hos mig för titeln, eftersom jag heter Jenny tycker jag den är väldigt trevlig.. Men annars når den i mina ögon inte upp till nominering i den här kategorin. Jag har några andra favoritlåtar från året som inte kommit med här: "Visst Finns Mirakel" med Suzzie Tapper, "The Escapologist" med Sugarplum Fairy, och "Du behöver aldrig mer vara rädd" med Lasse Lindh. Sedan vill jag lägga till en låt som visserligen inte givits ut på skiva, men som fått ett enormt genomslag ändå över nätet: "Rejected Love" med Lars Eriksson - låten han sjöng på sin första audition. Lars har nästan 370.000 sidvisningar på sin MySpace och närmar sig en miljon spelade låtar, och över 60.000 spelade låtar på last.fm, så hans låtar spelas överallt runtom i landet, och min uppfattning är att det är Rejected Love som är den stora hiten.
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: Jag Är En Vampyr (framförs av Markus Krunegård på bilden ovan)


Årets Manliga Artist
Ja, ingen kan väl undgå att min favorit här borde vara Markus Krunegård, och det är också alldeles rätt. I övrigt saknar jag Lasse Lindh här, tycker att han förtjänar med uppmärksamhet med sin "Pool" än vad han har fått - albumet är fantastiskt! Oavsett vilka som är nominerade så tror jag ändå att just här har Håkan Hellström ett enormt starkt grepp och han känns som en rätt säker segrare.
Min vinnare bland de nominerade: Markus Krunegård (bilden ovan)
Men jag tror: Håkan Hellström


Årets Nykomling
Två av mina absoluta favoriter under året finns i denna kategori: Detektivbyrån och Markus Krunegård. De har dessutom haft den goda smaken att göra en låt tillsammans, en remix på "Jag Är En Vampyr" som enligt mig skall bli Årets Låt... Så vad tycker man här när hjärtat bankar för båda lika mycket? Jo, det blir Detektivbyrån jag håller på här, och det blir för att de mer känns som nykomlingar än vad Markus gör. Han har ju hängt med länge och är bara nykomling som soloartist, så egentligen är han lite överkvalificerad här. Just därför tror jag inte heller att han vinner den här kategorin, utan det gör nog Amanda Jenssen. Tjejen är ju nominerad på flera ställen, så det här med Nykomling tror jag hon tar ganska lätt.
Min vinnare bland de nominerade: Detektivbyrån (på bilden Jon i Detektivbyrån)
Men jag tror: Amanda Jenssen


Årets Kompositör
Jag är mycket svag för Annika Norlins (Hello Saferide) skapelser och här tror jag de flesta håller med mig!
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: Annika Norlin (bilden ovan)

Årets Producent
Jag är osäker på när det egentligen är producentens förtjänst att jag gillar ett album, så jag får helt enkelt gå på vad jag tycker är bäst här. Och tycker jag det är bäst så måste det ju vara bra producerat, eller hur? Bland de nominerade är det "Och Vinnaren Är..." som är mitt favoritalbum, så segern går i min värld till Kihlen. Men jag tror att alla de här kategorierna är till för att sprida ut priserna lite grand, så här tror jag Kleerup vinner för att han skall få gå hem med ett välförtjänt pris han också.
Min vinnare bland de nominerade: Kihlen
Men jag tror: Kleerup


Årets Textförfattare
Här är det Annikas och Veronica/Kihlens texter som står emot varandra, och Annika får stå tillbaka av den anledningen att jag föredrar svenska texter! Jag har med stort nöje lyssnat på Veronica Maggios album, och det växer för varje lyssning. Hon är helt klart värd en seger i den här kategorin!
Min vinnare bland de nominerade och jag tror: Veronica Maggio/Kihlen


Årets Video
Jag tillhör dem som sitter och lyssnar på musik medans jag jobbar, jag ser sällan på MTV och inte heller allt för ofta på olika videos på Youtube. Jag hade inte sett någon av de nominerade till Årets Video tidigare, så jag fick sätta mig in i detta nu. Min solklara favorit i denna kategori är Firefox AK - Winter Rose, som är en oerhört vacker video, genomsyrad av "less is more" och det gillar jag. Tror dock att det är Mando Diao som faller röstarna i smaken, med Darin som wild card eftersom hans fans antagligen är de mest röstbenägna.
Min vinnare bland de nominerade: Firefox AK
Men jag tror: Mando Diao (Gustaf och Björn i Mando Diao på bilden ovan)

I tre av kategorierna kan jag inte lämna någon åsikt, då jag inte vet något alls om de nominerade. Det gäller kategorierna: Barnalbum, Årets Jazz och Årets Klassiska.

Skrivet av:
Jenny Staaf (djeen)

Relaterade artiklar

På Poplight får du veta allt inom Melodifestivalen!

Ladda inför Melodi- festivalen 2014!

Är du inte medlem än?

Ta gärna några sekunder och registrera dig. Träffa medlemmar, kommentera, blogga ...

Logga in på Poplight

Poplight bevakar Idol 2013. Här kan du läsa om allt!

Följ Idol 2013 på Poplight!

Poplight står för Sveriges mest intensiva bevakning av Eurovision Song Contest 2013. Här hittar du de färskaste nyheterna om världens största musiktävling - redan nu!

Så var Euro- vision Song Contest 2013 i Malmö!

Poplight söker nya skribenter, bloggare och personer med kreativa idéer!

Är du en av Poplights nya medarbetare?

Omröstning

Poplights reporter bloggar om Eurovision Song Contest och här får du allt det senaste nytt om tävlingen.

Följ Ludvigs Eurovision-blogg på Poplight

Madde - Redaktör på Poplight. Följ med i hennes uppdrag som skribent och ta del av hennes tankar och funderingar.

Redaktör-Maddes blogg på Poplight

Poplights skribent Jesper Lindqvist är ute på Melodifestivalsturnén och här kan du följa hans äventyr!

Poplights skribent bloggar från Melodi- festivalen

Följ Poplight på twitter där du kan få liveuppdateringar och kommentarer under Melodifestivalen 2012.

Följ Poplight via Twitter!

Poplights samlar musiken för Melodifestivalen och andra tävlingar ppå Spotify!

Få koll på musiken i Mello och Idol

Om du gillar Poplights sida om Idol 2011 får du koll på senaste nytt direkt på Facebook!

Poplight på Facebook: Här följer du Mellon!

Nya kommentarer

Här är all information om Melodifestivalen 2013 - artisterna, låtarna, programledarna, städerna ...

Melodi-festivalen 2013 på Poplight!

I "Egentligen kan man inte tävla i musik – men vi är fyra miljoner som vill veta vem som vinner" ges läsaren en fantastisk möjlighet att träda in i kulisserna bakom Sveriges största musiktävling – alla kategorier. Beställ boken här!

Alla hemligheter samlade i en bok!

Poplight sitter på all historik och fakta från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Kolla in vår sprängfyllda databas och hitta allt du vill veta från mer än 50 års Melodifestival och Eurovision Song Contest.

Minns MF och Eurovision Song Contest

Fredagen den 18 december fick Gylleneskor ett nytt namn - Poplight! Läs allt om nyheterna här.

Poplight – Gylleneskors nya namn!

Prenumerera på Poplights nyheter via vår RSS-feed

Prenumerera på innehåll

Lägg till våra nyheter på din personliga IGoogle

Add to Google

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>UPDATE command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;node_counter&amp;#039;\nquery: UPDATE node_counter SET daycount = daycount + 1, totalcount = totalcount + 1, timestamp = 1542241757 WHERE nid = 41708</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/grammisgalan-sa-haer-kan-det-ga', '', '54.226.209.201', 1542241757) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>INSERT command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;accesslog&amp;#039;\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values(&amp;#039;Grammisgalan – så här kan det gå!&amp;#039;, &amp;#039;node/41708&amp;#039;, &amp;#039;&amp;#039;, &amp;#039;54.226.209.201&amp;#039;, 0, &amp;#039;be2592fadbc12a4675e46e87ed955f5d&amp;#039;, 630, 1542241757)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/grammisgalan-sa-haer- in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156