Warning: UPDATE command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'cache' query: UPDATE cache SET data = 'a:631:{s:13:\"theme_default\";s:7:\"gyllene\";s:13:\"filter_html_1\";s:1:\"1\";s:18:\"node_options_forum\";a:1:{i:0;s:6:\"status\";}s:17:\"menu_primary_menu\";i:2;s:19:\"menu_secondary_menu\";i:2;s:15:\"install_profile\";s:7:\"default\";s:17:\"node_options_page\";a:2:{i:0;s:6:\"status\";i:1;s:8:\"revision\";}s:12:\"comment_page\";s:1:\"0\";s:18:\"drupal_private_key\";s:64:\"50804c7c5c08f86b73a1a393224c70cb765e6e1254c4046641eb1fd677681172\";s:19:\"file_directory_temp\";s:9:\"files/tmp\";s:19:\"file_directory_path\";s:5:\"files\";s:14:\"file_downloads\";s:1:\"1\";s:20:\"forum_nav_vocabulary\";s:1:\"1\";s:36:\"update_s in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 569

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 570

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 571

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/bootstrap.inc on line 572

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc:156)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/common.inc</em> on line <em>141</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/eurovision-song-contest-2013-allt-du-behoever-veta-infoer-kvaellens-semifinal', '', '54.198.125.25', 1542055721) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156
Poplight | Eurovision Song Contest 2013 - Allt du behöver veta inför kvällens semifinal | Poplight

Eurovision Song Contest 2013 - Allt du behöver veta inför kvällens semifinal

Ikväll är det dags för den andra och sista semifinalen av Eurovision Song Contest 2013 i Malmö Arena och Poplight har varit på plats under hela veckan och följt samtliga repetitioner och här finns allt ni behöver veta inför kvällens semifinal.

Ikväll är det dags igen för ännu en semifinal av Eurovision Song Contest 2013 och det är ett mycket mer svårtippat startfält den här gången (den andra semifinalen brukar alltid vara mer svårtippad än den första) och egentligen är det ingen artist som behöver känna sig säker eller osäker på att ta sig till final. Alla har lika stor chans känns det som. Den enda solklara finalisten är Azerbajdzjan, men sedan kan det bli vem som helst.

Annars, ni har sett hur det var i den första semifinalen så jag behöver inte rabbla igenom alla nyheter och sådant.

Öppningsnumret

En sak som fått mig att reagera på under kvällens semifinal är öppningsnumret. Det är snyggt och allt det där och jag ska gå igenom numret snart, men det som fått mig att reagera är att de drar igång direkt efter EBU's signaturmelodi vilket innebär att det blir ingen tid till kommentatorerna att hälsa tittarna välkomna.

Öppningsnumret består av hur som helst en dans som skulle kunna beskrivas som "the evolution of Eurovision". Dansen är koreograferad av, om jag uppfattat det rätt, Fredrik "Benke" Rydman och Jenny Widegren från Bounce. Det är ett väldigt snyggt, men ändå ett såndant "basic" öppningsnummer. Jag hade förväntat mig att det skulle bli mera storslagna nummer (jag säger inte att detta är storslaget) som skulle kunna bli virala hits på exempelvis YouTube, sådant som folk aldrig kommer att glömma... tyvärr är jag rätt säker att när kvällen är slut är det ingen som kommer ihåg öppningsnumret.

Mellanakten

Mellanakten denna kväll är inte heller så bra som jag hade hoppats. Tanken med mellanakten är att visa upp den svenska musikexporten men detta känns alldeles för kommersiellt. Jag vet att tävlingen överlag är kommersiell, men att Darin och Agnes ska få en bättre och häftigare show än de andra känns lite att ta i.

Agnes kan jag förstå att de ska visa upp den svenska musikexporten, men Darin?! Det är som att han bara glider in på en räkmacka och behöver inte ens ställa upp i Melodifestivalen för att representera Sverige i Eurovision Song Contest. Jag känner inte till att han har haft en enda hit utomlands och det kanske är en tanke att det är det han ska få ikväll när han sjunger "Nobody knows" och någon annan låt jag aldrig hört förut.

Agnes sjunger "One last time" och sedan "Release me". Jag tror inte att "One last time" har fått ett såååå stort genomslag utomlands utan det är nog mest när hon kör "Release me" som folk i Europa kanske säger "Den här låten känner jag igen - är den från Sverige?!". Det enda problemet är att den låten är fem år gammal och det har hänt mycket mer än så på fem år.

Ska SVT visa upp svensk musikexport så är det väl lika bra att satsa på t ex Robyn, Swedish House Maffia, Mando Diao eller Jens Lekman. Agnes är godkänd, men Darin har ingenting med svensk musikexport att göra i jämförelse med tidigare nämnda artister.

Bidragen

Lettland är först ut ikväll med PeR (Please explain the rhythm) och är en mycket bra låt att inleda semifinalen med. De hoppar och studsar omkring, crowdsurfar och leker som om att de vore en blandning mellan rockstjärnor och Jedward. Det är en snygg ljussättning men det känns lite för... jag vet inte.. men vi får väl se hur detta fungerar.

San Marino är väl den ultimata fanfavoriten i den här semifinalen och det är Valentina Monetta som sjunger "Vola". Fansen älskar den här i arenan, men frågan är om den kommer gå hem i stugorna? Tveksamt, men jag kan tänka att de enda som kommer rösta är fansen. Det hade varit kul om de kunde ta sig till final då de aldrig har lyckats göra det och i år har väl chansen aldrig varit större.

Makedonien skickar Esma & Lozano och det har varit snack om att de ska sjunga på engelska, men det verkar som att de tänker sjunga på originalspråket trots allt. Låten är något modifierad från den som finns på CD-skivan och jag har ändå lite svårt att se varför dom inte skulle kunna ta sig till final.

Azerbajdzjan har utan tvekan årets snyggaste nummer. Det börjar med att Farid Mammadov sitter ovanpå en plexiglasbur (likadant som Sylvia Vrethammars "I" från Melodifestivalen) och inuti buren finns en dansare som speglar Farids rörelser ovanpå och utanför. Det är så fasansfullt snyggt det här numret så det finns inte. Han levererade ordentligt redan från första repetitionen och har wowat hela pressen. En vinnarkandidat utan tvekan.

Finland kommer direkt efter det väldigt djupa numret och jag vet inte om Krista Siegfrids tjänar på det eller inte. Till en början känns det lite anonymt men sedan lär det väl rycka med publiken och tittarna. Fartfylld och glad poplåt med den omtalade lesbiska kyssen på slutet. Borde kunna ta sig till final, men man kan inte känna sig så säker på det.

Malta är ett bidrag som kommer gå igenom rutan riktigt ordentligt. Mestadels för att Gianluca ler konstant igenom hela låten och det smittar säkert av sig. Glad ukelelepop som jag tror kommer gå hem i stugorna. Det kan gå bra för Malta i finalen, men de måste ta sig igenom semifinalen också. De borde klara sig tror jag.

Bulgarien skickar samma artist som de gjorde 2007, Elitsa & Stoyan. Då gick det rätt bra för dom och hamnade på femte plats i finalen och då var det en ganska intetsägande låt med endast en liten hook. Samma sak är det i år och det här är väl en av de mest svårtippade låtarna i denna semifinalen. Det gick ju bra då, men kommer det gå bra nu?

Island är vad Estland var förra året. Många har dubbat denna till den nya "Kuula" och den är lite i samma stuk som den låten. Eythor börjar med att stå vänd mot publiken och sedan sakta vänder han sig om och sjunger "Ég a lif" om och om igen. Simpelt, effektfullt och kan vara en sådan som går hem i stugorna.

Grekland gör en intressant ska-pop som lär få publiken att vakna till. Något säger mig att det kommer bli en hit på en hel del lågstadiediscon i europa... även om låtens budskap och målgrupp siktar sig åt det hållet. Alla som sett musikvideon kommer känna igen sig, särskilt i slutet.

Israel skickar en till synes tung och dramatisk ballad, men som svensk går det inte att tvätta bort Lynda Woodruff-looken från Moran Mazor. Vi får se hur det går för Israel, men jag har nog uteslutit dom från finalen.

Armenien har fått sin låt skriven av en av medlemmarna i Black Sabbath, Tony Iommi, men tyvärr är den så otroligt tråkig den här låten. En låt om krig och fred som är det ultimata sömnpillret. Skulle vara en sensation om de kunde ta sig till final.

Ungern är den låten som har enligt forskning störst hitpotential, och det kan jag hålla med om. En väldigt mysig ballad som lär spelas flitigt på radion kan jag tänka mig, men är detta rätt forum egentligen? Det här är en sådan man främst vill höra på radion eller i hörlurarna och Eurovision-scenen känns aning för stor för honom, men jag tror inte att det är sista gången som ByeAlex kommer till Sverige.

Norge har en, ja, vad ska man säga, hårdpop-låt? Den är ganska favoriserad, men det finns ett stort problem med det här och det är att det händer absolut ingenting i låten. Den är lite för edgy och den lyfter aldrig. Jag förstår inte hur denna skulle vara så favoriserad och många tror genast på finalplats. Jag kan säga att förra året var Norge ännu mer hajpade och hur gick det då? De tog sig till final på snäppet med lika många poäng som Bulgarien som då hamnade på 11e plats, Norge hade då fått röster från ett mer land, vilket kvalificerade dom till final istället för Bulgarien. Något säger mig att de inte kommer gå till final i år.

Albanien är den som har mest pyro av alla tävlanden i år. Detta var skolbarnens favorit under dagsgenrepet igår och jag tror inte det hade med låten att göra direkt. Kan skrälla och ta sig till final, men njae...

Georgien är väl kanske en riktig "bröllopslåt". Jag kan mycket väl se att Nodi och Sophie får sjunga denna mycket på olika bröllop i Europa och det här är som Danmark 2010 med Chanée & N'evergreen, fast bättre. Kan bli farlig om den tar sig till final.

Schweiz var den låten som när jag hörde den första gången förra året som jag kände "Den HÄR kommer att vinna", men tyvärr så är numret så tråkigt och händelselöst på scenen så det är helt ofattbart. I uttagningen hände det i alla fall något och det fanns någon slags scenografi, men här står de bara uppradade på scenen och gör absolut ingenting.

Rumänien är väl en av årets snackisar. Först blev jag förvånad att de fick det sista startnumret i den andra semifinalen, men när man har sett scennumret så blir man väldigt tagen. Om du inte har sett några repvideor men hört låten så kan jag säga dig att förvänta dig ingenting. Det är helt ofattbart vilken show de har satt upp och det är en sådan låt som "haters gonna hate" eller en sådan man älskar att hata. Utan tvekan årets "Ranelidare".

De går vidare

Azerbajdzjan, Ungern, Makedonien, Georgien, Malta, Island, Finland, San Marino, Rumänien, Grekland.

Sammanfattning

När jag skulle gissa vilka som skulle gå vidare till final så var det ett ganska svårt val, men inte av den anledningen av att det var ett starkt startfält utan snarare tvärtom - ett väldigt svagt startfält. Azerbajdzjan är väl den enda självklara finalisten, men sen kan det ju gå hur som helst.

Läs mer

Skrivet av:
Ludvig Alfredsson (Luddinizer)

Källa: Poplight

Relaterade artiklar

På Poplight får du veta allt inom Melodifestivalen!

Ladda inför Melodi- festivalen 2014!

Är du inte medlem än?

Ta gärna några sekunder och registrera dig. Träffa medlemmar, kommentera, blogga ...

Logga in på Poplight

Poplight bevakar Idol 2013. Här kan du läsa om allt!

Följ Idol 2013 på Poplight!

Poplight står för Sveriges mest intensiva bevakning av Eurovision Song Contest 2013. Här hittar du de färskaste nyheterna om världens största musiktävling - redan nu!

Så var Euro- vision Song Contest 2013 i Malmö!

Poplight söker nya skribenter, bloggare och personer med kreativa idéer!

Är du en av Poplights nya medarbetare?

Omröstning

Poplights reporter bloggar om Eurovision Song Contest och här får du allt det senaste nytt om tävlingen.

Följ Ludvigs Eurovision-blogg på Poplight

Madde - Redaktör på Poplight. Följ med i hennes uppdrag som skribent och ta del av hennes tankar och funderingar.

Redaktör-Maddes blogg på Poplight

Poplights skribent Jesper Lindqvist är ute på Melodifestivalsturnén och här kan du följa hans äventyr!

Poplights skribent bloggar från Melodi- festivalen

Följ Poplight på twitter där du kan få liveuppdateringar och kommentarer under Melodifestivalen 2012.

Följ Poplight via Twitter!

Poplights samlar musiken för Melodifestivalen och andra tävlingar ppå Spotify!

Få koll på musiken i Mello och Idol

Om du gillar Poplights sida om Idol 2011 får du koll på senaste nytt direkt på Facebook!

Poplight på Facebook: Här följer du Mellon!

Nya kommentarer

Här är all information om Melodifestivalen 2013 - artisterna, låtarna, programledarna, städerna ...

Melodi-festivalen 2013 på Poplight!

I "Egentligen kan man inte tävla i musik – men vi är fyra miljoner som vill veta vem som vinner" ges läsaren en fantastisk möjlighet att träda in i kulisserna bakom Sveriges största musiktävling – alla kategorier. Beställ boken här!

Alla hemligheter samlade i en bok!

Poplight sitter på all historik och fakta från Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Kolla in vår sprängfyllda databas och hitta allt du vill veta från mer än 50 års Melodifestival och Eurovision Song Contest.

Minns MF och Eurovision Song Contest

Fredagen den 18 december fick Gylleneskor ett nytt namn - Poplight! Läs allt om nyheterna här.

Poplight – Gylleneskors nya namn!

Prenumerera på Poplights nyheter via vår RSS-feed

Prenumerera på innehåll

Lägg till våra nyheter på din personliga IGoogle

Add to Google

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>UPDATE command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;node_counter&amp;#039;\nquery: UPDATE node_counter SET daycount = daycount + 1, totalcount = totalcount + 1, timestamp = 1542055721 WHERE nid = 65679</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv.poplight.se/artikel/eurovision-song-contest-2013-allt-du-behoever-veta-infoer-kvaellens-semifinal', '', '54.198.125.25', 1542055721) in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156

Warning: INSERT command denied to user 'poplight_cms'@'77.232.90.201' for table 'watchdog' query: INSERT INTO watchdog (uid, type, message, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (0, 'php', '<em>INSERT command denied to user &amp;#039;poplight_cms&amp;#039;@&amp;#039;77.232.90.201&amp;#039; for table &amp;#039;accesslog&amp;#039;\nquery: INSERT INTO accesslog (title, path, url, hostname, uid, sid, timer, timestamp) values(&amp;#039;Eurovision Song Contest 2013 - Allt du behöver veta inför kvällens semifinal&amp;#039;, &amp;#039;node/65679&amp;#039;, &amp;#039;&amp;#039;, &amp;#039;54.198.125.25&amp;#039;, 0, &amp;#039;712bd17bf1b693cc11016018795ef44f&amp;#039;, 1026, 1542055721)</em> in <em>/mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc</em> on line <em>156</em>.', 2, '', 'http://arkiv. in /mounted-storage/home84/sub001/sc45988-JPZX/arkiv.poplight.se/includes/database.mysqli.inc on line 156